RACHEL WALKER – GAOL (LOVE)

‘It is my wish to live in the world with a head full of music and a heart full of love’ schrijft de Schotse folkzangeres en songschrijfster Rachel Walker uit Fort William in de Schotse Highlands op het hoesje van haar nieuwste album “Gaol”, dat het Keltische woord is voor ‘liefde’. Die liefde vormt dan ook het centrale thema van de elf liedjes die op deze plaat staan. Drie daarvan zijn Keltische traditionals die van een nieuw arrangement werden voorzien door Rachel Walker en door haar in het ‘Gaelic’ werden gezongen.

Deze 44-jarige artieste is naast haar carrière als folkzangeres ook actief als dirigente van het ‘Lochaber District Gaelic Choir’ en ze doceert aan het ‘West Highland College’, een hogeschool die deel uitmaakt van de ‘University Of The Highlands And Islands’. Zij maakt deel uit van het Schots-Ierse kwartet ‘Cruinn’ dat ook Keltische songs brengt en ze treedt regelmatig op met de folkformatie ‘Skipinnish’.

Zij heeft sinds haar zangdebuut reeds drie albums op haar palmares staan: “Braighe Loch Iall” uit 2004, “Fon Reul-Sholus” uit 2006 en “Air Chall” uit 2010. “Gaol” is dus haar vierde soloplaat die ze opnam met gitarist Aaron Jones, het strijkersensemble ‘Brodick Quartet’, percussionisten Rory Grindlay en Jamie Smith, terwijl James Graham, Sileas Sinclair en Charlotte Smith voor backing vocals zorgt bij enkele nummers.

Het is vooral de kristalheldere en warme stem van Rachel Walker die ons bij elke track op deze plaat zal blijven opvallen. Daarenboven zijn de door haarzelf geschreven nieuwe nummers van een zeer hoge kwaliteit en zullen ze probleemloos kunnen worden toegevoegd aan de uitgebreide collectie van traditionele Keltische folkliedjes. Ook de tweede stem van zanger James Graham in het duet “Là Luain (‘The Day That Never Comes’)” en zijn lead vocals in het nummer “Caisteal Gaoilean (‘Gylen Castle’)” zijn beiden prachtig om naar te luisteren.

Er staan naast de traditionele in Gaelic gezongen nummers ook enkele in het Engels gezongen liedjes op deze plaat, met name “All For You” (zie 1e video), “I Never Knew” en “River”. De songs in het voor ons onverstaanbare Gaelic werden in het bij de cd gevoegde tekstboekje keurig in het Engels vertaald zodat iedereen toch zal weten waarover deze liedjes verhalen. Impressionant is de enkel door pianoklanken begeleide en zeer emotioneel gezongen ballad “An t-larla Diùrach (‘The Earl Of Jura’) en ook het op de tweede video te horen nummer “Tir Is Sàl (Land And Sea)” is typerend voor het vrolijke karakter van het album “Gaol”.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: RACHEL WALKER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Ròs Dearg Records

video